Prof. Dr. Kéri Katalin

PTE BTK Neveléstudományi Intézet – a http://kerikata.hu modernizált változata

Barangolás a neveléstörténet századaiban

Posted by ambrusa - 1997. szeptember 13.

Szerző: Kéri Katalin
Cím: Barangolás a neveléstörténet századaiban
Megjelenés: Új Magyarország, 1997. szeptember 13., 8. o.


A recenzió bemutatja a szerkesztők, Pukánszky Béla – Németh András Neveléstörténet című könyvét, amely megjelent 1994-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában, Budapesten, 584 oldal terjedelemben.

Néha van úgy, hogy az ember kezébe fog egy könyvet, és hipp-hopp, máris a címlapon látható kép kellős közepén találja magát. Ott terem például egy homályos, 17. századi tanteremben, hallja a papír zizegését, és érzi a fapadok különös szagát. Ideje sincs rá, hogy végiggondolja, hogyan is zuhant vissza a múltba, mert maszatos, sírós, nevetős gyerekek fogják kézen, és magukkal viszik hajdani iskolákba, a neveléstörténet régmúlt századaiba…

A pedagógusképző intézmények diákjai mindannyian átélhetik az efféle időutazás csodáját, hiszen alapozó tárgyuk a neveléstörténet. Sokuk számára e tantárgy csak egy a többi között, némelyek érdekesnek, mások feleslegesnek tartják. Még művelői sorában is akadnak olyanok, akik a neveléstudományok segédtudományának, marginális területének tekintik. De mi is valójában a neveléstörténet? Ha belegondolunk abba, hogy minden történeti korszakban egyrészt (jórészt) a nevelés biztosította a kulturális javak, a tudás átadását, akkor könnyű belátni, hogy e folyamat vizsgálata a művelődéstörténeti kutatások része.

Magyarországon is – miként Európa más államaiban – főként a múlt században bontakozott ki a neveléstörténeti források feltárása és értelmezése. Többek között Békefi Remig, Kiss Áron, Lubrich Ágost és századunk kiváló neveléstörténésze, Fináczy Ernő összegezték először a magyar és egyetemes nevelés történetét. Az általuk követett út még ma is meghatározó az e diszciplínát művelő neveléstörténészek számára.

Azok a kutatók, akik manapság húzzák lábukra a hétmérföldes csizmát, hogy a neveléstörténet évezredeiben barangoljanak, a legtöbbször szintén diakronikus vizsgálódásokat végeznek. Vándorbotjukkal az intézményes nevelés (iskolatörténet) illetve a pedagógiai eszmék története után nyomoznak. Forrásfeltárásukat pedig ma is jellemzi a magyar, európai és észak-amerikai neveléstörténetre való koncentrálás.

Pukánszky Béla és Németh András „Neveléstörténet” című könyve is efféle kalandozást ígér. A műben az ősközösségi neveléstől napjainkig nyomon követhetjük a neveléstörténet legfontosabb csomópontjait, eseményeit, jelenségeit. Szókratésztől a XX. század gondolkodóiig tanulmányozhatjuk a pedagógiai eszmék formálódását, változását.

A kötet egyetemi jegyzetekből növekedett kézikönyvvé. Segíti a neveléstörténet tanulását és egyben a gyors információszerzést szolgálja. Logikus felépítése, számos fő- és alfejezete, a tartalomjegyzékben is feltüntetett nevek lehetővé teszik, hogy könnyen és akár pillanatok alatt megtaláljunk a könyvben egy nevet, évszámot vagy korszakot. Több mint 500 jegyzet segíti az olvasót a neveléstörténet főbb magyar nyelvű szakirodalmának megismerésében, további kutatásokra sarkallva a diszciplína iránt érdeklődőket.

A két kutató – akik egyben a neveléstörténet tanárai is – könyvét nem csak leendő és gyakorló pedagógusok, de a szélesebb olvasóközönség is haszonnal forgathatja. Kiindulópontja lehet ez a mű további, immáron új szemléletmódot tükröző neveléstörténeti munkáknak, melyek szinkronisztikus kutatások eredményeit összegzik majd – remélhetőleg a közeljövőben. A neveléstörténet problématörténeti áttekintésére, interdiszciplináris megközelítésére, Európán kívüli népekre vonatkozó feltárására ugyanis a 21. század küszöbén nagyon nagy szükség van. Számos új adalékkal szolgálhat majd a gyermekkor, a gyermekszemlélet történeti alakulásának vizsgálata is, mely témákkal ma már több magyar neveléstörténész is foglalkozik (többek között a bemutatott kötet szerzői).

E könyv tehát a neveléstörténet zeg-zugos várának első termébe, az iskolába vezet, de címlapképének fényes ablaka további izgalmas kalandokat sejtet…

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: