Prof. Dr. Kéri Katalin

PTE BTK Neveléstudományi Intézet – a http://kerikata.hu modernizált változata

Szakmai életút-lapozgató. Várnagy Elemér köszöntése: Bevezetés

Posted by ambrusa - 2010. augusztus 17.

Kéri Katalin: Bevezetés Szerző: Kéri Katalin
Cím: Bevezetés
Megjelenés: In: Molnár-Kovács Zsófia (szerk.): Szakmai életút-lapozgató. Várnagy Elemér köszöntése 80. születésnapján. PTE BTK NI, Pécs, 2010. 11-12. o.
Licenc: © Kéri Katalin 2010 | Hungary 2.5 [CC BY-NC-ND 2.5]
Letöltés: [.pdf] [.rtf] [.txt] [stream] [.epub] [.mobi] [.djvu]
Identifier: Internet Archive

A könyv, amelyet Várnagy Elemér 80. születésnapjára állítottak össze a pécsi diákok, a példamutató pedagógus és nagyszerű kutató írásaiból nyújt át egy csokorra valót az érdeklődő olvasóknak. A kötet végén elhelyezett, igen gazdag és színes, az alkotói életutat jól reprezentáló bibliográfia mutatja, hogy Tanár Úr mennyire termékeny és sokoldalú szakíró. Ha valamennyi tanulmányát és cikkét egymás mellé illesztenénk, akkor tűnne ki igazán gondolat-gazdagsága és munkabírása. Ebben a könyvben ugyan erre nincs mód, ám a jó érzékkel, szakszerűen válogatott tanulmányok „cseppben is tükrözik a tengert”, vagyis megmutatják, melyek is a gazdag életpálya kiemelkedő témái, a nevelés elméletének és gyakorlatának mely területei érdekelték, foglalkoztatták Várnagy Elemért.

A sorban a cserkészetről, a cserkészpedagógiáról írott művéből vett részlet áll az élen. A szerző ebben a cserkészet céljait, filozófiai alapjait mutatja be, és számos gyakorlati tanácsot, módszertani útmutatást is nyújt. Eredetileg nagyobb lélegzetű művének e töredéke is jól mutatja, mit is jelent a cserkészet pedagógiája.

A könyv következő tanulmánya az elmélyülten kutató, neveléstörténész Várnagy Elemért hozza közelebb az olvasókhoz. A cisztercita rend pedagógiai tevékenységéről, hazai iskolaszervezésben szerzett múlhatatlan érdemeiről készített összegzés először a Magyar Tudományos Akadémia neveléstudományi folyóiratában, a Magyar Pedagógiában jelent meg. Az elsődleges forrásokból is merítő, fontos adatokat és neveket felvonultató írás kiváló segítség a magyar neveléstörténet tanításához.

Az „Emlékképek roma barátaimról” című, korábban az Embernevelés hasábjain megjelent írás műfaja nehezen meghatározható, leginkább talán a memoárirodalomhoz sorolható. Miként címe is jelzi. Várnagy Elemér életének egy nagyon fontos feladatát, a cigány fiatalokkal való törődést beszéli el ez a néhány oldal, természetesen csak pár kiragadott történet és emlékfoszlány erejéig. A cikkben megfogalmazott, elgondolkodtató és igen tanulságos mondat akár a szerző életének egyik ars poéticája-ként is felfogható: „mindnyájan különbözők vagyunk egymástól, és mégis mindnyájan egyformák”.

A kötet záró írásai, az „öregcserkész” Várnagy Elemér egykori tábori emlékei és lelki atyjáról, tanáráról, Kühn Szaniszlóról írott gondolatai azt az ifjú korát hozzák elénk, amely tulajdonképpen kialakította, megszilárdította a világlátását, a nevelésről, a pedagógiáról és az emberségről való példákkal szolgált számára. Mindazok a tulajdonságok, amelyek szeretett tanárát jellemezték, Várnagy Tanár Úr tanári és kutatói pályáján is jelen voltak. Aki diákként, kollégaként, barátként ismerte és ismerheti őt, jól tudja, hogy ő mindig szeretetet és türelmet mutatott, és maga körül a lelkében élő harmóniát sugározza szét.

Ennek a kötetnek a jól válogatott, változatos írásai megmutatják Várnagy Elemér több oldalát, széleskörű érdeklődését. Különböző témáik ellenére is összekapcsolja azonban őket valami rejtélyes kapocs. Valami, ami nem más, mint a szerző emberben és Istenben hívő, az életét, a hivatását szolgálatnak tekintő, a nevelést és a tudomány művelését mások emelésére használó, örökösen az igaz értékekre tanító Várnagy Elemér rendkívüli személyisége.

Pécs, 2010. szeptember 13.

Ambrusné Kéri Katalin
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: