Prof. Dr. Kéri Katalin

PTE BTK Neveléstudományi Intézet – a http://kerikata.hu modernizált változata

Diccionario de mujeres célebres

Posted by ambrusa - 1995. május 11.

Szerző: Kéri Katalin
Cím: Diccionario de mujeres célebres
Megjelenés: Világtörténet, 1995. tavasz-nyár, 75. o.


A recenzió bemutatja a Victoria Camps előszavával kiadott Diccionario de mujeres célebres (Híres nők szótára) című könyvet, amely megjelent 1994-ben az Espasa Calpe gondozásában, Madridban 480 oldal terjedelemben.

Spanyolországban – Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonlóan – jelentős kutatóközpontok szerveződtek az elmúlt évtizedekben, ahol neves tudósok próbálják feltárni a nő történetét. Barcelonában, Madridban, Granadában és más városok egyetemein történészekből, biológusokból, filozófusokból, szociológusokból és más tudományágak képviselőiből olyan csoportok alakultak, melyek szeretnék jobban megismerni a nőt, bemutatni a „második nem” históriáját, melynek leírása többé-kevésbé hiányzik a történelemkönyvek lapjairól.

E kutatások sorába illeszkedik a zsebkönyv formátumú könyv, mely több, mint 1300 híres nő életrajzát tartalmazza. A kötetben szerepelnek múltban élt és kortárs politikusok, színésznők, festőnők, kalandorok, királynők és más történelmi személyiségek, énekesnők, írónők, tudósok, sportolók és mások. Hillary Clinton éppúgy megtalálható benne, mint a Bront nővérek, Marie Curie, Kasztíliai Izabella vagy Delila.

A 10-20 soros rövid életrajzok A-tól Z-ig valóban csak a legfontosabb információkat közlik minden bemutatott személy esetében. Egyrészt a születés és halál évét, helyét; az illető nő származását, nemzetiségét, főbb tetteit, tevékenységét, kutatási területét, illetve legfontosabb műveinek, szerepeinek címét. Több, mint 250 illusztráció is járul az életrajzokhoz, többnyire fényképek.

A kislexikonban néhány híres magyar nőről is olvashatunk, jóllehet, a válogatás kissé egyoldalú. (Jolanta, II. Endre leánya, Szent Erzsébet, Báthory Erzsébet, Galgóczi Erzsébet és Heller Ágnes.)

A kötet – bár nem éri el sok híres és ennél jóval terjedelmesebb, pontosabb spanyol, francia és angol női életrajzokat tartalmazó lexikon színvonalát – hasznos segédeszköz lehet történészeknek és más kutatóknak akkor, ha csak alapvető adatokra kiváncsiak. A szótár természetesen gazdagon tartalmazza spanyol és latin-amerikai nők életrajzát is.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: